8 tips tegen vocht en schimmel

Het vocht dat wij in huis produceren, ontstaat onder andere door ademen en zweten. Huisdieren, douchen, koken en het drogen van was, zorgen voor nog meer vocht in de lucht. In een huis waar geleefd wordt, komt dus veel vocht vrij.

Blijft dit vocht in huis hangen, dan krijgen schimmels en huisstofmijt de kans om te groeien. En dat kan voor gezondheidsklachten zorgen.

Bekijk hieronder de 8 tips om vocht en schimmel buiten de deur te houden.

Alle tips staan staan ook in deze flyer. Download de flyer hier.

Tip 1 Ventileren:

Laat ventilatieroosters altijd open, ook ’s winters, dan kan het vocht eruit. Droge huizen zijn gezonder en sneller warm.

Tip 2 Verwarmen:

Verwarm alle ruimtes in huis gelijkmatig, zet de thermostaat wat lager ‘s nachts of als u niet thuis bent. Als het te koud is in huis kan het vocht niet goed verdwijnen.

Tip 3 Douchen:

Sluit de badkamerdeur als u doucht. Als u ventilatie heeft, zet deze dan op de hoogste stand. Gebruik een wisser om de douche droog te maken.

Tip 4 Inrichten:

Plaats meubels en gordijnen niet voor de verwarming. Houdt minimaal ±5 cm ruimte tussen meubels, muur en vloer. Zo kan de lucht doorstromen.

Tip 5 Wassen:

Centrifugeer de was goed voor u deze ophangt. Droog deze het liefst buiten. Leg de afvoer van een droger naar buiten, of kies voor een condensdroger.

Tip 6 Slapen:

Slaap ’s nachts met het raam en/of de slaapkamerdeur open. Lucht de slaapkamer minimaal 15 minuten per dag door ramen en deuren open te zetten.

Tip 7 Koken:

Kook met deksels op de pannen. Zet de afzuigkap aan op de hoogste stand, of het keukenraam open.

Tip 8 Schoonmaken:

Als u toch last heeft van schimmel, verwijder het met een sopje van water en soda. Goedkoop, effectief en gezond.