Tegen vocht en schimmel

We willen dat iedereen lekker warm, knus en comfortabel woont in de herfst en winter. Daarom vindt u hier een aantal tips.

1. CV-ketel tijdig bijvullen

In de herfst en winter draait de cv-ketel op volle toeren. Check tijdig of deze ook bijgevuld moet worden. Via de instructies in dit filmpje kunt u snel en gemakkelijk uw CV-ketel bijvullen.

2. Vocht en schimmel

Teveel vocht en schimmel in huis kunnen slecht zijn voor uw gezondheid en is bovendien heel onprettig. Klachten over vocht en schimmel nemen wij altijd uiterst serieus. Het is een lastig probleem. Vocht- en schimmelproblemen kunnen ontstaan door verkeerd gebruik van de woning, maar het kan ook een technische oorzaak hebben.

Wat kunt u zelf doen om vocht- en schimmel te voorkomen? Lees hier de tips over het ventileren en verwarmen van uw woning. Of bekijk hier een filmpje.

Blijft u last van vocht en schimmel houden? Dan is er misschien iets mis in uw woning. Denk bijvoorbeeld aan een lekkage of installaties die niet goed zijn. Roep dan de hulp in van Acantus en maak een melding via het huurdersportaal.

Alle tips en hoe u een melding kan maken staan ook in deze flyer. Download de flyer hier. Verwarm alle ruimtes in huis gelijkmatig, zet de thermostaat wat lager ‘s nachts of als u niet thuis bent. Als het te koud is in huis kan het vocht niet goed verdwijnen.

3. Bewust stoken in herfst en winter

Als u slimmer en efficiënter verwarmt, verbruikt u minder gas. Dat is goed voor de energierekening (die is dan lager) en het klimaat (minder CO2).

  • Verwarm alle ruimtes in huis gelijkmatig, zet de thermostaat lager ‘s nachts of als u niet thuis bent.
  • Sluit alle deuren in huis. 
  • Zet de thermostaat 's nachts niet lager dan 15 graden. Zet vloerverwarming juist niet te laag, minimaal 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang en dit kost extra energie.
  • Zet uw thermostaat als u thuis bent één graad lager dan u gewend bent. Daarmee kunt u aanzienlijk besparen.

4. Kies voor zuinige verlichting

Met korte, donkere winterdagen draait verlichting letterlijk overuren. Zorg ervoor dat u gloeilampen zo veel mogelijk vervangt door spaar- of ledlampen. Dat scheelt op uw energiekosten. Bij ledlampen is er slechts 10% van de elektriciteit nodig om dezelfde hoeveelheid licht te leveren als een gloeilamp.

5. Dakgoten schoonhouden

Vallende bladeren kunnen gemakkelijk de dakgoten verstoppen. Het water kan dan niet weglopen. Dat kan leiden tot schade aan de muur, het dak en aan de dakgoot zelf. Door het zware gewicht van onder meer het water kan de dakgoot ook gaan verzakken. En is er kans op lekkages, vochtplekken en schimmel binnenshuis. Dakgoten reinigen is de taak van Acantus. Houdt uw dakgoten in de gaten en ziet u dat uw dakgoten verstopt raken? Maak dan een melding via het huurdersportaal.

6. Voorkom tocht

Al die voorbereidingen op een warm huis zijn natuurlijk minder waard wanneer koude tocht de warmte verdrijft. Controleer dan ook ramen en deuren op tocht en repareer of plaats tochtstrippen waar nodig.

7. Ook de tuin winterklaar

U kunt de volgende werkzaamheden uitvoeren:

  • Snoei loshangende takken van bomen en struiken
  • Verwijder uitgebloeide bloemen
  • Berg tuinmeubilair op
  • Zet niet-vorstbestendige planten en plantenbakken binnen of dek ze af
 

8. Pas op voor bevroren leidingen

  • Is er in uw berging een radiator? Zet deze dan een klein beetje open, zodat voorkomen wordt dat de leidingen bevriezen
  • Laat buitenkranen leeglopen als ze niet vorstbestendig zijn