8 tips tegen vocht en schimmel

Het vocht dat wij in huis produceren, ontstaat onder andere door ademen en zweten. Huisdieren, douchen, koken en het drogen van was, zorgen voor nog meer vocht in de lucht. In een huis waar geleefd wordt, komt dus veel vocht vrij. Blijft dit vocht in huis hangen, dan krijgen schimmels en huisstofmijt de kans om te groeien. En dat kan voor gezondheidsklachten zorgen. Bekijk hieronder de 8 tips om vocht en schimmel buiten de deur te houden of het filmpje.

 <filmpje volgt>

Alle tips staan staan ook in deze flyer. Download de flyer hier. 

 Tip 1 Ventileren: 
 Laat ventilatieroosters altijd open, ook ’s winters, dan kan het vocht
 eruit. Droge huizen zijn gezonder en sneller warm.

 

 

 

 

 

 Tip 2 Verwarmen: 
 Verwarm alle ruimtes in huis gelijkmatig, zet de thermostaat wat   lager ‘s nachts of als u niet thuis bent. Als het te koud is in huis   kan het vocht niet goed verdwijnen.

 

 

 

 

 

 Tip 3 Douchen: 
 Sluit de badkamerdeur als u doucht. Als u ventilatie heeft, zet deze   dan op de hoogste stand. Gebruik een wisser om de douche droog   te maken.

 

 

 

 

 

 Tip 4 Inrichten: 
 Plaats meubels en gordijnen niet voor de verwarming. Houdt   minimaal ±5 cm ruimte tussen meubels, muur en vloer. Zo kan de   lucht doorstromen.

 

 

 

 

 

 Tip 5 Wassen: 
 Centrifugeer de was goed voor u deze ophangt. Droog deze het   liefst buiten. Leg de afvoer van een droger naar buiten, of kies voor   een condensdroger.

 

 

 

 

 

 Tip 6 Slapen: 
 Slaap ’s nachts met het raam en/of de slaapkamerdeur open. Lucht   de slaapkamer minimaal 15 minuten per dag door ramen en deuren   open te zetten.

 

 

 

 

 

 Tip 7 Koken: 
 Kook met deksels op de pannen. Zet de afzuigkap aan op de   hoogste stand, of het keukenraam open.

 

 

 

 

 

 Tip 8 Schoonmaken: 
 Als u toch last heeft van schimmel, verwijder het met een sopje van   water en soda. Goedkoop, effectief en gezond.