Demissionair minister De Jonge bezoekt Eemsdelta en Veendam

Demissionair minister Hugo de Jonge bezocht gisteren de gemeenten Eemsdelta en Veendam om het over wonen te hebben. De Jonge is tijdens zijn werkbezoek ook langs een aantal van onze nieuwbouw- en verduurzamingsprojecten geweest. Sociale woningbouw is een belangrijk onderdeel van de huisvestingsopgave in dit gebied. Anita Tijsma, onze directeur-bestuurder “Het is mooi wonen in Groningen en dat laten we graag zien. We hebben de ruimte en bieden mooie, betaalbare woningen. Betaalbaarheid en leefbaarheid vinden wij belangrijke thema’s. Voor nu en in de toekomst. Tegelijkertijd zien we dat deze thema’s onder druk staan. Om huurders van een goede, betaalbare woning te kunnen blijven bieden in leefbare wijken, hebben we het Rijk hard nodig. Daarom waarderen wij het dat de Minister langs is gekomen om het hier met ons over te hebben”.

De Jonge bezocht Delfzijl onder leiding van wethouder Annalies Usmany-Dallinga en Anita Tijsma, directeur-bestuurder van woningcorporatie Acantus.

Tijdens een fietstocht heeft het gezelschap een groot aantal woningbouwprojecten gezien. Wethouder Usmany-Dallinga: "De minister was enthousiast over de vele woningen die hier in aanbouw zijn en heeft zich laten informeren over onze verdere ambities voor voldoende, betaalbare, kwalitatief goede, duurzame en veilige woningen."

Aantrekkelijke regio
Gemeente Eemsdelta werkt samen met de verschillende woningcorporaties, marktpartijen en de vertegenwoordigers van bewoners zoals de huurdersorganisaties om haar huidige en toekomstige inwoners zo goed mogelijk te faciliteren. Anita Tijsma van Acantus: Wij vinden het heel belangrijk om samen te werken aan een aantrekkelijke regio om te blijven én komen wonen, werken en leven."

In Eemsdelta worden duizenden huizen versterkt of nieuw gebouwd als gevolg van de gaswinning. Maar ook eigenaren van bestaande woningen moeten mogelijkheden hebben om hun woning toekomstbestendig te maken. Het Rijk ondersteunt financieel op onderdelen om toekomstbestendige kernen en dorpen in een aantrekkelijke woonomgeving mogelijk te maken.

Onder de indruk
Vandaag liet de minister zich hierover informeren en hij was onder de indruk. De fietsroute startte op deze stralende dag met de zon weerspiegeld in de Eems, met het zicht op het strand. Daarna fietste de delegatie langs verschillende projecten in het centrum, de voormalige LTS-locatie, het ziekenhuisterrein, de Landenbuurt en Kwelderland. Annalies Usmany-Dallinga: "Wij zijn blij met deze interesse vanuit het Rijk en vertrouwen erop dat ze ons blijven helpen om de ambitie van Eemsdelta waar te maken."