Sandra de Vries

"Samen komen we tot een beter resultaat"

Werkt nu als: Projectleider
Terug sinds: 15 augustus 2022

In de interviewreeks 'Terug van weggeweest' maak je kennis met ‘nieuwe’ collega’s die al eerder bij Acantus werkten. Deze aflevering is het woord aan Sandra. Zij werkte 10 jaar geleden bij ons als bewonersconsulent, planner en werkvoorbereider. Afgelopen augustus kwam ze terug, nu als projectleider. In deze rol benut ze alle kennis en ervaring die ze eerder opdeed. En doet ze waar ze het beste in is, mensen met elkaar verbinden. 

Fascinatie voor bouw en techniek
“Ik ben Sandra de Vries. Samen met mijn man en twee kinderen woon ik in Nieuw-Roden. Sinds medio augustus werk ik als projectleider bij Acantus.” Anders dan wat ze eerder bij Acantus deed. Maar wel een logische volgende stap.

“Als kind fascineerde de bouw mij al. Hoe iets wordt opgebouwd van fundering tot gebouw. Ik wilde de techniek in en heb daarom de Middelbare Technische School (MTS) en HTS Bouwkunde gedaan. Na mijn studie wilde ik eerst alle facetten van de aannemerij begrijpen en ervaring op doen, daarom ben ik gestart bij een aannemingsbedrijf.’’  

Getimmerd met de mannen op de bouw
Daarna wilde ze aan de slag bij een woningcorporatie. Zo startte haar carrière bij Acantus. “Door de jaren heen heb ik van alles gedaan binnen de woningbouw en de bouw. Als woonconsulent, werkvoorbereider, coördinator nazorg en projectontwikkelaar. Ik heb zelfs een paar dagen getimmerd met de mannen op de bouw, maar dat kunnen de vakmannen veel beter dan ik!”

Gemakkelijk linkjes leggen
Over waar haar kwaliteiten liggen, is Sandra duidelijk. “Ik behandel iedereen gelijk en heb niet snel een oordeel over mensen. Dat is een kracht van mij. Doordat ik veel functies in de woningbouw zelf heb ervaren, weet ik gemakkelijk linkjes te leggen. Ik ben een verbinder, breng belangen samen. Het is dan ook vooral de mens-kant en proceskant die mij interesseren.”

Verbinding met elkaar
Die kwaliteiten komen goed van pas bij haar huidige functie. “Ik ben nu projectleider bij de afdeling vastgoed. Mijn taak op dit moment is om woningverbeteringen- en verduurzamingen te begeleiden. De zogenoemde RO en RGS projecten. Ik heb projecten in alle regio’s waar Acantus actief is.

Organisatie betrekken
Mijn doel is om in verbinding met elkaar een bijdrage te leveren aan betaalbare en comfortabele woningen. Het uitdenken van scenario’s met onze partners en het realiseren van plannen. Dit doe ik door overzicht te houden over het proces, duidelijk te communiceren en de organisatie te betrekken om zo weinig mogelijk nawerk te creëren.”

Belangrijk dat mensen zich gehoord voelen
Het is ook belangrijk dat huurders tijdig betrokken worden. Als dat niet goed gebeurt kan een project niet doorgaan, legt Sandra uit. “Als we woningen gaan verduurzamen, moet 70% van huishoudens daarmee akkoord gaan. Dat is wettelijk vastgelegd, anders mag je niet aan de slag.

Vertrouwen en luisterend oor
In de teams waarin ik werk wil ik dat we streven om iedereen mee te krijgen. Daarbij is een luisterend oor en vertrouwen winnen belangrijk. Je hebt altijd mensen die het lastig vinden, omdat ze bijvoorbeeld oud of ziek zijn. Het is belangrijk dat we dan passende maatregelen treffen, zodat mensen zich gehoord voelen en toch akkoord gaan met de werkzaamheden. Daarnaast is mijn ervaring dat de energie die je aan de voorkant besteed, resultaat oplevert in de uitvoering.”

Persoonlijke ontwikkeling, vrijheid en goede sfeer
Sandra had het goed naar haar zin bij haar vorige werkgever, en toch begon het te kriebelen toen ze de vacature voor projectleider zag. “Ik werkte hiervoor bij een aannemer. Daar zat ik goed, maar ik had meer ambitie en werd getriggerd toen er bij Acantus een vacature als projectleider vrij kwam. Die omschreef precies wat ik wilde gaan doen. En ik had natuurlijk al ervaring met werken voor Acantus. Ik heb daar altijd het gevoel gehad dat ik mij persoonlijk goed kan ontwikkelen.’’

Samen kom je tot een beter resultaat
Ook nu staat haar ontwikkeling niet stil. “Naast ervaring in het werk, volg ik nu een cursus ‘Resultaat Gericht Samenwerken’. Zo kan ik de theorie gelijk in de praktijk brengen. Bij Acantus mag ik mijn werk op mijn eigen manier organiseren. Er is een goede sfeer. Collega’s zijn altijd bereid om elkaar te helpen. Dat vind ik belangrijk, want samen kom je tot een beter resultaat.’’