Arnold Tolk

"Mijn hart ligt bij klein onderhoud, gewoon bij de mensen thuis"

Werk nu als: Servicemedewerker installaties
Terug sinds: 1 maart 2022

In deze reeks maak je kennis met ‘nieuwe’ collega’s die al eerder bij Acantus hebben gewerkt. Deze aflevering vertelt Arnold over zijn terugkomst, het combineren van werk en zijn hobby's en de passie die hij heeft voor dingen maken. Hij werkte van 2004 tot 2006 bij ons als loodgieter/installateur. Daarna werkte hij 15 jaar bij een installatiebedrijf. Afgelopen maart kwam hij terug bij Acantus als servicemedewerker. In deze rol doet hij precies wat hij leuk vindt.

Mensen gelukkig maken
Arnold woont samen met zijn vrouw en twee kinderen in Boven Pekela. Hij is al sinds zijn 18e aan het werk en daar is hij trots op. “Ik ben al meer dan 25 jaar in loondienst." Inmiddels is hem duidelijk wat hij het leukste vindt aan zijn werk. "Mijn hart ligt bij het kleine onderhoud, gewoon bij de mensen thuis. Dan maak ik een praatje met de bewoners. Ik hou ervan om iets te maken wat stuk is en daarmee mensen weer gelukkig te maken. Die combinatie vind ik leuk."

3 of 4 open sollicitaties
"Ik heb het altijd naar mijn zin gehad bij Acantus. In de tussentijd heb ik volgens mij wel 3 of 4 keer een open sollicitatie verstuurd, maar toen was er geen plek vrij. Dit keer heb ik gereageerd op een vacature op Facebook en was het direct raak. Ik ben teruggekomen en heel veel jongens van toen werken hier nog. We hebben een leuk team."

Andere werkzaamheden
"De werkzaamheden zijn nu anders dan eerst. Voorheen deed onze afdeling alles zelf: van badkamer renovaties tot dakwerkzaamheden tot ketels plaatsen. Je deed dan elk half jaar wat anders: een half jaar ketels, een half jaar douches renoveren en een half jaar dak."

Onderhoud en storingen

"Eerst zat ik in de ketelvervanging. Een jaar later werkten we ook met apparatuur voor onderhoud. Dat was het moment dat ik dacht ‘maar verrek! Dit is leuk om te doen!’ En ik ben er nog steeds helemaal enthousiast over. Daarna deed ik ook dakwerk en keukenreparaties. Maar vooral onderhoud en die storinkjes oplossen vind ik leuk."

Sporten en familie
Tegenwoordig wordt dat grote werk uitbesteed. Hierdoor kan Arnold doen wat hij leuk vindt. Want keukens en douches zijn minder zijn ding. “Met die ruwbouw zit je veel op je knieën. Er is stof en je handen gaan stuk. Je wordt toch ook een beetje angstig voor je lijf en leden. Ik hou erg van sporten en ik heb een familie.”

Als je maar gezond bent
Arnold vertelt enthousiast over zijn hobby’s “fietsen, hardlopen, schaatsen en een beetje skeeleren. Sinds corona schaats ik weer wat minder, maar gelukkig wisselen de hobby’s elkaar makkelijk af. Als ik een knieblessure heb, kan ik nog wel fietsen. Als je maar gezond bent.”

Met het werk dat hij nu doet, kan hij zijn hobby’s blijven beoefenen, voldoende tijd doorbrengen met zijn familie en werken aan werk wat hij leuk vindt. En hij kan zich verder ontwikkelen.  

Acantus biedt veel mogelijkheden om te blijven leren
“In de tijd dat ik weg ben heb ik 15 jaar bij een installatiebedrijf gewerkt. De sfeer was goed en leuke mensen. Maar was wel op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik vind het werk leuk, en Acantus biedt veel mogelijkheden om te leren en cursussen te volgen. Ik heb verder geen opleidingen gehad en de wereld verandert, dus je moet wel bij blijven. Af en toe een papiertje halen is belangrijk om je werk goed te kunnen blijven doen.

Vanaf september ga ik weer naar school. Ik start met de opleiding onderhouds- en servicemonteur, bij het Alfa college. De studie die ik altijd al wilde doen. Acantus betaalt dit voor mij.”