Veilig energie besparen

Energie is erg kostbaar. Hoe kunt u veilig energie besparen? Onze energiecoaches geven vanaf dit najaar elke week een tip. Meer tips of een afspraak maken met één van onze energiecoaches? Neem dan contact met ons op via 0900 8400. 

Tip 1: laat altijd je thermostaat aan

Tip 2: lucht twee keer per dag en ventileer altijd

Tip 3: geeft vocht geen kans

Tip 4: richt je woning slim in

Tip 5: kook veilig en energiezuinig

Tip 6: zorg dat je installaties goed zijn ingesteld

Heeft u geldzorgen? 
Neem dan altijd contact met ons op. Dan kijken we samen hoe we u kunnen helpen. Misschien is het mogelijk om toeslagen op subsidies aan te vragen, kijk op de potjescheck op www.geldfit.nl.

Ook de gemeente waarin uw woont heeft extra geld om u te helpen bij het betalen van uw energierekening. Klik op de link van uw gemeente voor meer informatie. 

Wat is veilig?
Om op kosten te besparen zien wij dat bewoners op allerlei manieren proberen hun woning te verwarmen zonder de kachel aan te zetten. Het beste is om uw centrale verwarming (cv) te gebruiken. Dit is veiligste manier. Bovendien is het opwarmen via de cv vaak goedkoper dan electrische kachels, die veel energie slurpen.

Wat is veilig en wat is niet veilig? Je leest het hieronder.

Veel gevraagd over Veilig energie besparen

Mag ik mijn gas afsluiten?

Algemeen

We snappen dat u dit misschien ziet als een mogelijkheid om geld te besparen. Toch mag u uw gasmeter niet laten afsluiten door Enexis. U huurt een woning met een gasaansluiting. De aansluiting hoort bij de woning. Dat betekent dat u verplicht bent een contract af te sluiten met een energieleverancier. Als u gaat verhuizen, hoort de gasaansluiting in uw huis te werken. Als dat niet zo is, brengen we de kosten voor de nieuwe aansluiting bij u in rekening. Dat is zonde.

Mag ik een petroleumkachel gebruiken?

Algemeen

Petroleumkachels en andere open verbrandingstoestellen zijn gevaarlijk. Het risico op een koolmonoxidevergiftiging is heel erg groot. Van zo’n vergiftiging wordt u heel erg ziek en u kunt zelfs overlijden. We raden het u dan ook met klem af om op deze manier uw huis te verwarmen.


 

Mag ik een elektrische kachel of infraroodpanelen gebruiken?

Algemeen

Dat mag altijd. Kijk wel goed hoeveel energie de elektrische kachel gebruikt.  Hoe ouder de kachel is, hoe meer elektriciteit deze verbruikt.

Mag ik een houtkachel of pelletkachel plaatsen?

Algemeen

U mag geen houtkachel of pelletkachel plaatsen. Dit staat ook in onze algemene huurvoorwaarden. Het plaatsen van een houtkachel is erg gevaarlijk. Dit komt omdat de rookkanalen in onze huizen hier niet geschikt voor zijn. Het risico op een koolmonoxidevergiftiging is heel erg groot bij beide kachels. Van zo’n vergiftiging wordt u heel erg ziek en u kunt zelfs overlijden. Heeft u toch een hout- of pelletkachel geplaatst? Dan moet u op eigen kosten de kachel verwijderen

Waarom is ventileren belangrijk? Dan lopen mijn stookkosten toch nog verder op?

Algemeen

Vocht kan zorgen voor schimmel. Door dagelijks te ventileren krijgt schimmel minder kans. Daarnaast neemt  vochtige lucht minder warmte op dan droge lucht. Door te ventileren verlaat vochtige lucht uw huis en komt droge (buiten)lucht binnen. Zo houdt u uw woning beter en zuiniger warm.

Hoe kan ik energie besparen in de badkamer?

Algemeen

Douche maximaal 5 minuten. Dit scheelt niet alleen water, maar ook gas. Elektrische kacheltjes verbruiken enorm veel energie. Gebruik deze niet of met mate en vergeet ze niet uit te doen. Repareer lekkende kranen zo snel mogelijk. Onbewust lekt er heel wat water weg.

Hoe kan ik energie besparen in de slaapkamer?

Algemeen

Draai radiatoren op de slaapkamers overdag dicht. Vochtige lucht verwarmen duurt langer dan droge lucht. Zet elke dag enkele ramen 15 minuten open, met de kachel uit. Draai de thermostaatknop een uur voordat u gaat slapen lager. U bespaart gas en zorgt voor een gezonder leefklimaat.

Hoe kan ik energie besparen in de keuken?

Algemeen

Vervang op tijd de rubbers van de koelkast en vriezer. Als deze niet goed sluiten, verbruiken ze onnodig veel energie om koud te blijven. Ontdooi de vriezer regelmatig. Een goed ontdooide vriezer hoeft minder hard te werken en verbruikt minder energie. Plaats de koelkast en vriezer niet in een zonnige hoek, maar op een koele plaats in de keuken of bijkeuken.

Hoe kan ik energie besparen in de huiskamer?

Algemeen

Hang gordijnen niet over de verwarming heen, ze houden de warmte tegen. Laat uw televisie (of andere apparaten) niet op stand-by staan. Draai de thermostaatknop een uur voordat u weggaat of gaat slapen lager. Het blijft nog lang warm.

Wat kan ik zelf doen om energie te besparen in mijn woning?

Algemeen

Dit zijn handige tips die u helpen energie te besparen:

 • Controleer regelmatig het waterpeil van uw verwarmingsketel en ontlucht de radiatoren regelmatig, in ieder geval 1 keer paar jaar. De verwarmingsketel wordt zo veel sneller warm.
 • Zet alle radiatoren in een ruimte op dezelfde stand.
 • Plak radiatorfolie aan de achterzijde van de verwarming. Dat voorkomt onnodige stralingswarmte.
 • Sluit de deur als u een ruimte verlaat.
 • Zet apparaten echt uit, dus niet op stand-by. Dit is ook veiliger in verband met brandgevaar.
 • Investeer in energiezuinige apparaten.
 • Hallogeenlampen en lampen met een dimmer hebben vaak een transformator. Deze verbruiken ook stroom als de lamp uit is. U kunt het beste gewoon de stekker uit het stopcontact trekken.
 • Koop een buitenlamp met bewegingsmelder zodat de lamp niet altijd brandt.
 • Vervang elke kapotte lamp door een LED-lamp. Die gaan langer mee en zijn beter voor het milieu.
 • Een screensaver bespaart meestal geen energie. Pas de instellingen van uw computer aan om het stroomverbruik te verminderen.

Hebben jullie tips om mijn stookkosten zo laag mogelijk te houden?

Algemeen

Dit zijn handige tips voor het laag houden van de stookkosten:

 • Zorg ervoor dat uw radiatoren hun warmte goed afgeven.
 • Laat gordijnen niet voor de radiator hangen.
 • Droog geen wasgoed op de radiator.
 • Plaats zo mogelijk geen meubilair voor de radiator.
 • Ventileer goed en verwarm gelijkmatig: droge lucht verwarmt beter dan vochtige lucht.
 • Sluit deuren naar niet verwarmde/koelere ruimten.
 • Gebruikt u bepaalde kamers niet? Zet de radiatoren dan slechts een paar uur per week aan in deze kamers.
 • Zet uw termostaat op 18 graden. 
 • Zet de thermostaat een uur voordat u weggaat en een uur voordat u gaat slapen op 15 graden.
 • Gebruik apparatuur met A++label.
 • Denk aan zonne-energie en led verlichting.

Ik wil besparen op mijn energiekosten. Kan ik mijn woning (laten) verbeteren?

Algemeen

Woningverbetering wordt projectmatig uitgevoerd. Zodra uw woning in aanmerking komt voor woningverbetering wordt u hier schriftelijk over geïnformeerd.

Ik heb een hoger energie- en/of gasverbruik dan andere jaren. Hoe kan dat?

Algemeen

Een hoog energieverbruik is niet fijn. Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op uw energie rekening.
Dit is bijvoorbeeld uw energieverbruik, de isolatie van de woning, uw voorschotbedrag en het tarief van uw energieleverancier. 
Wilt u weten of uw energieverbruik te hoog is, dan kunt u ook uw verbruik vergelijken met het gemiddelde verbruik in Nederland.  Hiervoor kunt u gebruik maken van de website van Nibud. Het Nibud is een onafhankelijk voorlichtingsinstituut. Over het verbruik van energie kunt u contact opnemen met uw energieleverancier.

Acantus heeft slechts op twee onderdelen invloed als het gaat om energieverbruik:

 • Isolatie van de woning: Het verbruik is mede afhankelijk van hoe goed uw woning is geïsoleerd. Acantus isoleert woningen alleen in projectvorm en gaat geen individuele woningen isoleren.
 • Twijfelt u over de werking van de installatie in uw woning, dan kunnen wij uw installatie controleren. Dit doen we alleen als daar aanleiding voor is. Wij vragen u om hiervoor de laatste drie jaarafrekeningen naar ons op te sturen. Wanneer blijkt dat het verbruik inderdaad afwijkend is ten opzichte van het gemiddelde, dan zullen wij de installatie laten controleren. Is de installatie in orde? Dan heeft de hoge rekening een andere oorzaak en ligt het buiten de invloedssfeer van Acantus.

Ik heb veel last van tocht in mijn woning, kan Acantus hier iets aan doen?

Algemeen

Dat kan, maak hiervoor een afspraak met ons. We komen graag bij u langs om bijvoorbeeld tochtstrippen te plaatsen en kieren te dichten. U kunt online een afspraak maken of ons bellen op 0900-8400. 

Kan ik de temperatuur van mijn cv-ketel omlaag zetten naar 60-graden?

Algemeen

In de media heeft u misschien gehoord over het verlagen van de watertemperatuur van uw ketel naar 60 graden. Dit klinkt als een gemakkelijke besparing, maar dat is niet altijd zo.

Alle ketels in de huizen van Acantus zijn slimme ketels. Dat betekent dat de thermostaat en de ketel samen uw huis optimaal verwarmen. Het is lastig in te schatten of u echt bespaart als u uw ketel op 60 graden zet. Als u uw thermostaat één of twee graden lager zet, bespaart u in ieder geval.

Voor huizen met een lager energielabel (DEFG) raden we het verlagen naar 60 graden in ieder geval af. Met deze lage temperatuur, slaat uw ketel niet meer af en kost het u waarschijnlijk meer gas om de woning te verwarmen.

Bij een lage temperatuur duurt het langer voordat uw woning warm is. Zet ’s nachts de thermostaat daarom niet te laag. Anders kost het overdag mogelijk juist meer energie om uw huis weer warm te krijgen.

De temperatuur van de ketel aanpassen vraagt kennis van de installatie. Het aanpassen van de temperatuur is dan ook iets dat wij over laten aan onze vakmensen. Als u wil weten of het verlagen van de watertemperatuur van uw ketel ook een besparing oplevert dan kunt u dit overleggen met onze vakmensen tijdens het tweejaarlijkse onderhoud. We komen tussentijds niet eerder langs dan de geplande onderhoudsronde.