Bespaartips

Tips om te besparen

Bespaar op gas!

Wist u dat zo'n 75% van uw gasverbruik  komt door de verwarming thuis? Hieronder onze tips om gas te besparen met verwarmen.

🟠Verwarm alleen de ruimtes die u gebruikt en alleen op de momenten dat u thuis bent.

🟠Doe de deuren in huis dicht, zodat de warmte in de kamer blijft die u wilt verwarmen.

🟠Breng radiatorfolie aan. Een radiator geeft ook warmte af aan de achterkant. Een deel van de warmte trekt dus in de muur. Radiatorfolie zorgt ervoor dat vrijwel alle warmte die de radiatoren afgeven, in de woning blijft. Radiatorfolie bespaart ongeveer € 7 per vierkante meter.

🟠Zet de verwarming ongeveer een uur voordat u weggaat of naar bed gaat uit. Maak eventueel gebruik van een timer of slimme thermostaat. 

🟠Doe de verwarming een graad lager dan u gewend bent en trek meer kleren aan.  Bespaar hiermee € 70 per jaar.

🟠Plaats tochtstrips bij ramen en deuren tegen tocht. Veel warmte gaat verloren door kieren bij ramen, deuren en de aansluiting met het dak. Met tochtstrips en een brievenbusborstel voorkomt u dat koude lucht naar binnen waait. Dit kan u € 60 per jaar schelen.

🟠Gebruik een waterbesparende douchekop. Zo'n twintig procent van uw gasverbruik gaat op aan warm water. Onder de douche kunt u water én energie besparen met een waterbesparende douchekop. Afhankelijk van hoe lang u doucht, bespaart zo'n douchekop je € 45 per jaar.  Ook kunt u korter gaan douchen. 

Bespaar op stroom! 

Een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar zo'n  3.000 kilowattuur elektriciteit. De elektriciteitsrekening kan dan oplopen tot meer dan€ 600 per jaar. Door zuinig om te gaan met energie, kunt u uw energierekening verlagen. 

🟣Als u de lampen voor energiezuinige ledlampen vervangt bespaart u tientallen euro's per jaar op stroom. Laat verlichting bovendien niet onnodig aan staan, ook al heeft u zuinige lampen.

🟣Wassen op 30 graden is de helft goedkoper dan op 60 graden en een kwart goedkoper dan op 40 graden. De wasmachine verbruikt de meeste energie voor het verwarmen van het water. Kouder wassen scheelt dus enorm veel stroom.

🟣 Maak gebruik van een waslijn of droogrek. Hiermee bespaart u tot ruim € 80 per jaar. Een gemiddelde wasdroger verbruikt iedere keer dat ‘ie aan staat bijna een euro aan stroom. Reken maar uit wat dat in een heel jaar kost! Iedere keer dat u gebruikt maakt van een waslijn of droogrek, verdient u dus geld.

🟣 Vervang uw oude koelkast voor een energiezuinig exemplaar. Dit kan u tot € 40 per jaar opleveren. De meeste mensen vervangen elektrische apparaten pas als deze kapot zijn, maar het is veel klimaatvriendelijker en in veel gevallen ook goedkoper om dat eerder te doen. Dat geldt ook voor uw wasmachine, vriezer, wasdroger en televisie.

🟣 Zet apparaten helemaal uit en haal stekkers uit het stopcontact. Veel apparaten hebben geen echte netschakelaar meer, maar alleen een stand-by stand. Deze kunt u alleen volledig uitschakelen door de stekker uit het stopcontact te trekken. Het gaat met name om de televisie, computer en stereo met randapparatuur en bepaalde keukenapparatuur. Haal ook opladers uit het stopcontact als u ze niet gebruikt.

🟣Ontdooi uw vriezer regelmatig. Dan werkt deze het beste. Een ijslaagje van meer dan twee millimeter op het vrieselement betekent 10% meer stroomverbruik!