Uitleg zonnepanelen en terugleveren

Bij Acantus vinden we duurzaamheid belangrijk. Daarom hebben veel van onze huizen zonnepanelen. We krijgen de laatste tijd veel vragen over de salderingsregeling en de terugleverkosten. In dit nieuwsbericht leest u er meer over.

Hoe zonnepanelen werken
Zonnepanelen zetten (zon)licht om in stroom. Ze beginnen stroom te produceren zodra het licht wordt. Dus ook op bewolkte dagen. Op zonnige dagen wekken ze wel meer stroom op.

De zonnestroom wordt direct gebruikt in uw woning. Soms produceren de zonnepanelen meer dan op dat moment nodig is. De opgewekte stroom die u niet zelf verbruikt op dat moment, wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet. De stroom die u in het donker (dus in de avond en de nacht) verbruikt, neemt u gewoon weer af van het net.

Het energiebedrijf werkt met een salderingsregeling
De energieleverancier verrekent de stroom die u teruglevert met uw energierekening. U krijgt voor uw eigen stroom dezelfde prijs als de stroom die u afneemt. Dat heet salderen.

De nieuwe regeringscoalitie wil deze salderingsregeling in 2027 stopzetten. Voorlopig blijft de salderingsregeling dus bestaan. Acantus houdt de wet- en regelgeving goed in de gaten. Zodra wij meer weten, hoort u van ons. 

Omdat de salderingsregeling voorlopig nog blijft bestaan, brengen steeds meer energieleveranciers terugleverkosten in rekening.

Wat zijn terugleverkosten?
Een deel van de stroom die door zonnepanelen wordt opgewekt gebruikt u zelf. De opgewekte stroom die u niet zelf verbruikt, levert u terug aan het elektriciteitsnet. De terugleverkosten zijn extra kosten die u betaalt aan uw energieleverancier voor de stroom van uw zonnepanelen die u teruglevert.

De huurder betaalt de terugleverkosten
De kosten voor teruglevering naar het energienet moet u zelf betalen. Deze kosten zijn niet voor Acantus.

Wat u zelf kunt doen tegen hoge terugleverkosten

Overstappen energieleverancier
Elke leverancier heeft andere regelingen. Het kan dus zijn dat u kosten kan besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. U kunt het beste verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken.

Tips
Hoe minder stroom u teruglevert, hoe minder terugleverkosten u betaalt. Een aantal tips om zo goed mogelijk met uw zonnepanelen om te gaan:

  • Zet de wasmachine, vaatwasser of droger aan als de zon schijnt. Veel van zulke apparaten hebben een timer voor uitgestelde start. Vooral het startmoment is belangrijk. Een wasprogramma verbruikt de meeste stroom in het begin.
  • Zet apparaten na elkaar aan. Anders verbruikt u mogelijk meer stroom dan u opwekt.
  • Zet de omvormer niet uit. Dat heeft geen zin. U gaat dan nog meer betalen, omdat u ook niks opwekt.

Heeft u vragen?
Heeft u vragen over uw energiecontract en de terugleverkosten, neem dan contact op met uw energieleverancier.