Huuraanpassing 2020

Per 1 juli passen wij de huurprijzen aan. Voor 1 mei sturen wij alle huurders hierover een brief met de nieuwe huurprijs en een uitleg. 

Bij het bepalen van de jaarlijkse huuraanpassing zoeken we de balans tussen een zo laag mogelijke huurverhoging en blijvend kunnen investeren in onze woningen. Investeren in renovatie en verduurzaming van onze huidige woningen is nodig, zodat de energielasten laag blijven en daarmee de woonlasten betaalbaar. Ook willen we investeren voor de toekomst door nieuwe woningen te bouwen. Acantus volgt daarom voor de huuraanpassing de inflatie. Hiermee wordt dus alleen de kostenstijging gecompenseerd.

Corona

We leven in een bijzondere tijd. Corona raakt ons allemaal. We begrijpen dat het nu voor onze huurders een onzekere tijd kan zijn. Iedere huurder die door de coronacrisis in financiële problemen komt, helpen we. We hebben overwogen om de huuraanpassing uit te stellen vanwege de coronacrisis. De impact van de crisis kunnen we echter nog niet overzien, omdat de crisis pas recent is gestart. De jaarlijkse huuraanpassing per 1 juli laten we doorgaan.

Als huurders door een inkomensdaling door de coronacrisis in financiële problemen komen, vragen wij hen om contact met ons op te nemen. We gaan dan graag samen kijken naar een passende oplossing. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld een betalingsregeling of tijdelijk een huuraanpassing. We hebben hier extra aandacht voor. Samen komen we er uit. We kiezen dus voor maatwerk, niet voor een algemene maatregel.

Nu en in de toekomst

We werken er dagelijks aan om de woonlasten voor onze huurders te beperken, ook in de toekomst. Dit betekent dat we investeren om woningen energiezuiniger te maken. Ook bouwen we nieuwe energiezuinige woningen. Dit kunnen we alleen betalen als de huren worden verhoogd. Als wij nu stoppen met investeren in onze woningen, gaan onze huurders straks een hogere energierekening betalen. Huurders, gemeenten en partners zoals aannemers rekenen er ook op dat dit doorgaat. Alles met als doel dat we tegemoet kunnen komen aan de woonvraag van huurders: een betaalbare en comfortabele woning, nu en later.