Studenten leren over zorginnovaties in 'echt' huis

Acantus en Campus werken samen in Zorg(T)huis

Campus Winschoten en Acantus gaan studenten van verschillende opleidingen laten experimenteren met domotica en zorg aan huis. Acantus stelt hiervoor een gemeubileerde huurwoning in Winschoten-Zuid beschikbaar: het Zorg(T)huis. Beide partijen willen weten welke aanpassingen en voorzieningen nodig zijn in een bestaande eengezinswoning om oudere bewoners veilig zelfstandig thuis te laten wonen.

Woensdag 3 september is het huurcontract ondertekend en heeft Acantus de sleutels van de woning aan de Campus overhandigd. De komende maanden wordt de woning klaargemaakt voor de opleidingen. In het najaar van 2014 starten de studenten in de woning.

img-20140904-wa0000.jpg
Harm Stel (directeur ROC Noorderpoort, Campus) en Anja Kluiter (manager Wonen, Acantus) tekenen het huurcontract.

Het Zorg(T)huis
Tot 1 juli 2015 worden studenten van verschillende opleidingen van de Campus opgeleid in het Zorg(T)huis. Studenten van de techniek- en ICT-opleidingen gaan experimenteren met verschillende innovatieve oplossingen en domotica (huishoud-automatisering). Studenten gezondheidszorg leren hoe zij met behulp van technologie hulpbehoevende bewoners thuis het beste kunnen verzorgen. Ook de groenopleiding doet mee aan het project; zij verzorgen de tuin van de woning en onderzoeken hoe de tuin zo geschikt mogelijk kan worden gemaakt voor bewoners die langer thuis blijven wonen.

De Campus wil studenten met dit project voorbereiden op de toekomst. Ann Fritzsche, Teammanager Gezondheidszorg bij Campus Winschoten, vertelt: “We willen studenten leren samenwerken en bekend maken met verschillende richtingen. Ook willen wij de studenten betrekken bij veranderingen in de samenleving, waarin mensen langer thuis blijven wonen. Daarnaast gaan wij studenten van de ICT-opleiding bekend maken met sectoren waar in de toekomst veel werk in is te verwachten.”

Woningen geschikt maken voor de toekomst
Acantus staat als woningcorporatie voor de uitdaging om bestaande woningen geschikt te maken voor de toekomst. Het resultaat: een woning die voldoet aan behoeften van bewoners, waardoor zij langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Voordat woningen geschikt worden gemaakt, is het belangrijk om te weten welke maatregelen er genomen moeten worden. Anja Kluiter, manager Wonen van Acantus, geeft aan: “Wij willen weten met welke beperkingen je wel en niet in een rijwoning kan wonen. Welke aanpassingen moeten wij als corporatie doen om iemand langer thuis te laten wonen? Hierop willen we een antwoord zien te vinden. Daarnaast vindt Acantus het ook belangrijk om een maatschappelijke bijdrage te leveren aan dit experiment: in dit geval het bieden van een realistische leeromgeving aan jongeren in deze regio.”

Over Zorg(T)huis
Naast dat het Zorg(T)huis een praktijkgerichte opleidingsplek is voor de professionals van morgen, kunnen ook andere organisaties hier inspiratie opdoen. Bijvoorbeeld over hoe techniek zorgbehoevende bewoners in staat stelt langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Zorg(T)huis is een ‘echte’ omgeving waar techniek én sociale aspecten van de zorg samenkomen.

Medewerkers Campus en Acantus
4 september 2014