Blog explosie appartementencomplex Veendam

Woensdagmorgen 19 april heeft er een zware explosie plaatsgevonden in een appartementencomplex van Acantus aan de Julianalaan in Veendam. De laatste ontwikkelingen leest u in onderstaand blog. 

Woensdag 19 april

7.00 uur
In een appartementencomplex van Acantus aan de Julianalaan in Veendam heeft een zware explosie plaatsgevonden. Het appartementencomplex bestaat uit drie tot vier verdiepingen met 36 woningen. Het is geen seniorencomplex.

9.30 uur
De hulpdiensten hebben bevestigd dat er één dodelijk slachtoffer valt te betreuren. 

10.15 uur
De bewoners zijn geëvacueerd en overgebracht naar de Sorghvliethal. Daar zijn onze medewerkers ter plekke om de bewoners op te vangen en te praten over tijdelijke woonruimte. 

13.00 uur 
Anita Tijsma, directeur Acantus:
"We zijn enorm geschrokken. Op dit moment gaat eerst ons medeleven uit naar de familie van de persoon die is overleden. En we hebben zorg voor de bewoners die nu elders huisvesting nodig hebben. Hoe komen bewoners aan een goede plaats om vannacht te slapen, dat is nu onze eerste zorg. En hoe doen we dat de komende periode?"

13.57 uur
Medewerkers van Acantus zijn met alle bewoners in gesprek. Een aantal bewoners is naar het ziekenhuis vervoerd of met familie meegegaan. Ook met deze bewoners proberen we in contact te komen. 

14.00 uur
Er is beveiliging geregeld. Bewoners maken zich logischerwijs zorgen om hun spullen. Het is nu nog niet duidelijk of bewoners terug kunnen naar hun woning om wat spulletjes te pakken. Acantus zorgt er in ieder geval voor dat alle spullen goed beveiligd zijn. 

14.05 uur
We krijgen veel meldingen van bewoners uit andere gebieden die zich ongerust maken. We nemen dit uiteraard heel serieus. Per situatie moet hier naar gekeken worden. 

16.37 uur
Om 17.15 uur is er een persconferentie vanuit het gemeentehuis in Veendam. Live te volgen via facebook.com/gemeenteveendam

17.30 uur
Oorzaak betreft hoogstwaarschijnlijk een gasexplosie. De bewoner van het appartement waar de explosie heeft plaatsgevonden is hierbij omgekomen. Acantus was in gesprek met de man en ook met de bewoners in verband met meldingen over geluidsoverlast. 

18.00 uur
Er is gezorgd voor onderdak voor vannacht voor alle bewoners. Sommige bewoners verblijven bij familie of vrienden, anderen in hotels. Een vijftal bewoners heeft zorg nodig en is ondergebracht in een zorglocatie in de buurt. 

19.00 uur
Bewoners van het linker gedeelte van het appartementencomplex kunnen vanavond terug naar huis. Bewoners van het rechter gedeelte (daar waar de explosie heeft plaatsgevonden) niet. Donderdag komt er meer duidelijkheid over de toekomst van deze appartementen. 

Donderdag 20 april

10.00 uur
Na de grote schrik van gisteren, willen we allereerst nogmaals zeggen hoezeer we meeleven met de familie van het dodelijk slachtoffer. Onze prioriteit ligt nu bij de bewoners van het complex. Dit is uiteraard een zeer heftige gebeurtenis voor hen en wij doen er alles aan om het in goede banen te leiden. 

11.00 uur
De onderzoeken in het gebouw zijn in volle gang. Het linker gedeelte van het gebouw (20 appartementen) is woensdagavond vrijgegeven. Het rechter gedeelte (16 appartementen) nog niet.