Veilig energie besparen

De gasprijs stijgt enorm. Om hierop te besparen zien wij dat bewoners op allerlei manieren proberen hun woning te verwarmen zonder de kachel aan te zetten. Dat begrijpen we goed, want de energieprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest. Het verwamen van uw huis zonder de verwarming aan te zetten is niet altijd zonder gevaar. Uw veiligheid en gezondheid is het belangrijkste voor ons. Daarom leest u hieronder wat wel en niet veilig is. Advies nodig? Neem dan contact met ons op via:  0900 - 8400.

Heeft u geldzorgen? 
Neem dan altijd contact met ons op via telefoonnummer 0900 - 8400. Dan kijken we samen hoe we u kunnen helpen. Ook de gemeente waarin uw woont heeft extra geld om u te helpen bij het betalen van uw energierekening. Klik op de link van uw gemeente voor meer informatie. 

Veel gevraagd over Veilig energie besparen

Ik heb veel last van tocht in mijn woning, kan Acantus hier iets aan doen?

Algemeen

Dat kan, maak hiervoor een afspraak met ons. We komen graag bij u langs om bijvoorbeeld tochtstrippen te plaatsen en kieren te dichten. U kunt online een afspraak maken of ons bellen op 0900-8400. Als u in huis woont met een energielabel D, E, F, of G dan komt ons kierteam de komende periode bij u langs. Hierover krijgt u een brief.

Hoe vraag ik een energiebespaarpakket en/ of gesprek met een energiecoach aan?

Algemeen

Dat kan heel eenvoudig door online een afspraak te maken of een gratis energiebespaarpakket van 50 euro aan te vragen. Er zijn drie pakketten waar u uit kunt kiezen. In zo’n pakket zitten bijvoorbeeld tochtstrippen, radiatorfolie en spaarlampen. De energiecoach kijkt samen met u wat u kunt doen om te besparen. Ook dat is gratis.

Kan ik de temperatuur van mijn cv-ketel omlaag zetten naar 60-graden?

Algemeen

In de media heeft u misschien gehoord over het verlagen van de watertemperatuur van uw ketel naar 60 graden. Dit klinkt als een gemakkelijke besparing, maar dat is niet altijd zo.

Alle ketels in de huizen van Acantus zijn slimme ketels. Dat betekent dat de thermostaat en de ketel samen uw huis optimaal verwarmen. Het is lastig in te schatten of u echt bespaart als u uw ketel op 60 graden zet. Als u uw thermostaat één of twee graden lager zet, bespaart u in ieder geval.

Voor huizen met een lager energielabel (DEFG) raden we het verlagen naar 60 graden in ieder geval af. Met deze lage temperatuur, slaat uw ketel niet meer af en kost het u waarschijnlijk meer gas om de woning te verwarmen.

Bij een lage temperatuur duurt het langer voordat uw woning warm is. Zet ’s nachts de thermostaat daarom niet te laag. Anders kost het overdag mogelijk juist meer energie om uw huis weer warm te krijgen.

De temperatuur van de ketel aanpassen vraagt kennis van de installatie. Het aanpassen van de temperatuur is dan ook iets dat wij over laten aan onze vakmensen. Als u wil weten of het verlagen van de watertemperatuur van uw ketel ook een besparing oplevert dan kunt u dit overleggen met onze vakmensen tijdens het tweejaarlijkse onderhoud. We komen tussentijds niet eerder langs dan de geplande onderhoudsronde. 

Mag ik mijn gas afsluiten?

Algemeen

We snappen dat u dit misschien ziet als een mogelijkheid om geld te besparen. Toch mag u uw gasmeter niet laten afsluiten door Enexis. U huurt een woning met een gasaansluiting. De aansluiting hoort bij de woning. Dat betekent dat u verplicht bent een contract af te sluiten met een energieleverancier. Als u gaat verhuizen, hoort de gasaansluiting in uw huis te werken. Als dat niet zo is, brengen we de kosten voor de nieuwe aansluiting bij u in rekening. Dat zou zonde zijn.

Hoe kan ik energie besparen in de badkamer?

Algemeen

Douche maximaal 5 minuten. Dit scheelt niet alleen water, maar ook gas. Elektrische kacheltjes verbruiken enorm veel energie. Gebruik deze niet of met mate en vergeet ze niet uit te doen. Repareer lekkende kranen zo snel mogelijk. Onbewust lekt er heel wat water weg.

Hoe kan ik energie besparen in de slaapkamer?

Algemeen

Draai radiatoren op de slaapkamers overdag dicht. Vochtige lucht verwarmen duurt langer dan droge lucht. Zet elke dag enkele ramen 15 minuten open, met de kachel uit. Draai de thermostaatknop een uur voordat u gaat slapen lager. U bespaart gas en zorgt voor een gezonder leefklimaat.

Hoe kan ik energie besparen in de keuken?

Algemeen

Vervang op tijd de rubbers van de koelkast en vriezer. Als deze niet goed sluiten, verbruiken ze onnodig veel energie om koud te blijven. Ontdooi de vriezer regelmatig. Een goed ontdooide vriezer hoeft minder hard te werken en verbruikt minder energie. Plaats de koelkast en vriezer niet in een zonnige hoek, maar op een koele plaats in de keuken of bijkeuken.

Hebben jullie tips om mijn stookkosten zo laag mogelijk te houden?

Algemeen

Dit zijn handige tips voor het laag houden van de stookkosten:

 • Zorg ervoor dat uw radiatoren hun warmte goed afgeven.
 • Laat gordijnen niet voor de radiator hangen.
 • Droog geen wasgoed op de radiator.
 • Plaats zo mogelijk geen meubilair voor de radiator.
 • Ventileer goed en verwarm gelijkmatig: droge lucht verwarmt beter dan vochtige lucht.
 • Beperk de temperatuur tijdens de nacht.
 • Gebruik de radiatoren alleen als dat nodig is en sluit deuren naar niet verwarmde/koelere ruimten.
 • Verwarm geen ruimten die u niet gebruikt (maar voorkom bevriezing).
 • Let op uw temperatuurinstelling want elke graad minder levert ca. 6 procent besparing op!
 • Zet de thermostaat een uur voordat u weggaat en een uur voordat u gaat slapen op een lagere stand.
 • Denk ook aan oud witgoed. Meestal bespaart A++ apparatuur gelijk.
 • Denk aan zonne-energie en led verlichting.

Ik wil besparen op mijn energiekosten. Kan ik mijn woning (laten) verbeteren?

Algemeen

Woningverbetering wordt projectmatig uitgevoerd. Zodra uw woning in aanmerking komt voor woningverbetering wordt u hier schriftelijk over geïnformeerd.

Hoe kan ik energie besparen in de huiskamer?

Algemeen

Hang gordijnen niet over de verwarming heen, ze houden de warmte tegen. Laat uw televisie (of andere apparaten) niet op stand-by staan. Draai de thermostaatknop een uur voordat u weggaat of gaat slapen lager. Het blijft nog lang warm.

Wat kan ik zelf doen om energie te besparen in mijn woning?

Algemeen

Dit zijn handige tips die u helpen energie te besparen:

 • Controleer regelmatig het waterpeil van uw verwarmingsketel en ontlucht de radiatoren regelmatig, in ieder geval 1 keer paar jaar. De verwarmingsketel wordt zo veel sneller warm.
 • Zet alle radiatoren in een ruimte op dezelfde stand.
 • Plak radiatorfolie aan de achterzijde van de verwarming. Dat voorkomt onnodige stralingswarmte.
 • Sluit de deur als u een ruimte verlaat.
 • Zet apparaten echt uit, dus niet op stand-by. Dit is ook veiliger in verband met brandgevaar.
 • Investeer in energiezuinige apparaten.
 • Hallogeenlampen en lampen met een dimmer hebben vaak een transformator. Deze verbruiken ook stroom als de lamp uit is. U kunt het beste gewoon de stekker uit het stopcontact trekken.
 • Koop een buitenlamp met bewegingsmelder zodat de lamp niet altijd brandt.
 • Vervang elke kapotte lamp door een LED-lamp. Die gaan langer mee en zijn beter voor het milieu.
 • Een screensaver bespaart meestal geen energie. Pas de instellingen van uw computer aan om het stroomverbruik te verminderen.

Ik heb een hoger energie- en/of gasverbruik dan andere jaren. Hoe kan dat?

Algemeen

Een hoog energieverbruik is niet fijn. Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op uw energie rekening.
Dit is bijvoorbeeld uw energieverbruik, de isolatie van de woning, uw voorschotbedrag en het tarief van uw energieleverancier. 
Wilt u weten of uw energieverbruik te hoog is, dan kunt u ook uw verbruik vergelijken met het gemiddelde verbruik in Nederland.  Hiervoor kunt u gebruik maken van de website van Nibud. Het Nibud is een onafhankelijk voorlichtingsinstituut. Over het verbruik van energie kunt u contact opnemen met uw energieleverancier.

Acantus heeft slechts op twee onderdelen invloed als het gaat om energieverbruik:

 • Isolatie van de woning: Het verbruik is mede afhankelijk van hoe goed uw woning is geïsoleerd. Acantus isoleert woningen alleen in projectvorm en gaat geen individuele woningen isoleren.
 • Twijfelt u over de werking van de installatie in uw woning, dan kunnen wij uw installatie controleren. Dit doen we alleen als daar aanleiding voor is. Wij vragen u om hiervoor de laatste drie jaarafrekeningen naar ons op te sturen. Wanneer blijkt dat het verbruik inderdaad afwijkend is ten opzichte van het gemiddelde, dan zullen wij de installatie laten controleren. Is de installatie in orde? Dan heeft de hoge rekening een andere oorzaak en ligt het buiten de invloedssfeer van Acantus.

Ik heb vragen over de brief die ik heb ontvangen om te profiteren van een energiecoach en een energiebespaarpakket.

Algemeen

Wat doet de energiecoach?

De energiecoach bekijkt samen met u waar bespaarmogelijkheden liggen. Hij geeft tips om energiezuiniger te wonen en te besparen op uw energierekening. Ook laat hij zien waar en hoe u het beste kunt beginnen. De energiecoach is onafhankelijk en niet-commercieel. Hij geeft informatie over energiebesparende maatregelen, maar verkoopt geen producten. Hij kan u wel helpen met het aanbrengen van bespaarproducten en neemt ook een gratis energiebespaarpakket voor u mee.

Hoe lang duurt een gesprek?

Het gesprek duurt ongeveer een uur.

Ik wil graag een afspraak met de energiecoach. Hoe kan ik een afspraak maken?

U kunt gemakkelijk een afspraak maken met de energiecoach. Vul het formulier in Energiecoach of bespaarpakket aanvragen. De energiecoach neemt dan contact met u op.

Is het gratis?

Het bezoek van de energiecoach is gratis. De energiecoach is onafhankelijk en niet-commercieel. Hij geeft informatie over energiebesparende maatregelen, maar verkoopt geen producten. Hij kan u wel helpen met het aanbrengen van producten en neemt ook een gratis energiebespaarpakket voor u mee.

Is het vrijblijvend?

Het bezoek van de energiecoach is geheel vrijblijvend. De energiecoach is onafhankelijk en niet-commercieel. Hij geeft informatie over energiebesparende maatregelen, maar verkoopt geen producten. Hij kan u wel helpen met het aanbrengen van producten.

Moet ik me voorbereiden?

Om een goed inzicht te krijgen in uw huidige energieverbruik is het handig als u uw jaarafrekening bij de hand heeft. Verder hoeft u niets te doen.

Ik wil de afspraak met de energiecoach graag verplaatsen.

U heeft per mail een bevestiging ontvangen. U kunt via een antwoord op de bevestigingsmail laten weten dat u de afspraak wilt verplaatsen.   

Ik heb nog geen afspraak, maar wel het formulier ingevuld. Wanneer hoor ik iets?

De energiecoach neemt binnen 3 werkdagen contact met u op.

Ik wil graag ook energiecoach worden. Kan dat?

Dat kan zeker! Als u anderen wilt helpen met energie besparen, dan is dit uw kans! Wij zijn op zoek naar enthousiaste bewoners die aan de slag willen als energiecoach. U krijgt dan een opleiding en daarna kunt u op pad. U laat andere huurders zien welke maatregelen er zijn en biedt hen, naast een gezellig gesprek, zo de mogelijkheid om tot honderden euro’s per jaar te besparen op hun energierekening. Wilt u zich aanmelden? Vul dan het contactformulier in en geef daarbij aan dat u energiecoach wilt worden. Energiecoach of bespaarpakket aanvragen

Ik wil graag een energiebespaarpakket. Hoe kom ik aan een pakket?

U kunt gemakkelijk een gratis bespaarpakket aanvragen. Vul het formulier in Energiecoach of bespaarpakket aanvragen

Wat zit er in de pakketten?

De pakketten bevatten producten waarmee u op uw gasverbruik, stroomverbruik of waterverbruik kunt besparen. U moet hierbij denken aan ledlampen, tochtstrip, radiatorfolie, een waterbesparende douchekop, tijdschakelklok en een deurdranger. Er zijn 3 soorten pakketten: een pakket voor gas & waterbesparing, een stroompakket of een mix-pakket.

Wat heb ik aan het energiebespaarpakket?

In het bespaarpakket zitten energiebesparende maatregelen die zorgen voor lagere energiekosten, een beter milieu en verhogen het comfort in uw woning.

De producten zijn niet toereikend voor mijn huis.

Geeft een bewoner aan (door een mail, een telefoontje, een gesprek aan de voordeur, etc) dat de producten uit het pakket niet toereikend zijn (bijvoorbeeld extra tochtstrips of radiatorfolie)? Stuur dan een mail naar simpelbesparen@acantus.nl.
De projectorganisatie inventariseert alle aanvragen en komen dan (later) bij de bewoner terug. De bewoner kan ook zelf rechtstreeks een mail sturen aan dat adres.

Gaat de huur omhoog?

Nee, uw huur gaat niet omhoog omdat u energie gaat besparen. De opbrengst van de besparing is voor u. U kunt misschien wel tot € 200,- per jaar besparen op uw energierekening als u de juiste maatregelen neemt. Kleine aanpassingen met een groot effect! We helpen u hierbij om dit gratis en gemakkelijk te doen.

Moet ik hierna wel betalen?

Het bezoek van de energiecoach is gratis en vrijblijvend. Het bespaarpakket is ook gratis en vrijblijvend. De opbrengst van de besparing is voor u. U kunt misschien wel tot € 200,- per jaar besparen op uw energierekening als u de juiste maatregelen neemt. Kleine aanpassingen met een groot effect! We helpen u hierbij om dit gratis en gemakkelijk te doen.

Hoeveel ga ik besparen?

Hoeveel u kunt besparen, verschilt per huishouden. Heeft u bijvoorbeeld een gezin en huisdieren of woont u alleen? Let u nu al op uw energieverbruik of nog nauwelijks? De energiecoach loopt met je door het huis en bekijkt waar uw bespaarmogelijkheden liggen. Hij geeft tips om energiezuiniger te wonen. Hij laat zien waar en hoe u het beste kunt beginnen. De energiecoach is onafhankelijk en niet-commercieel. Hij geeft informatie over energiebesparende maatregelen, maar verkoopt geen producten. Hij kan u wel helpen met het aanbrengen van producten.

Ik kan de producten niet bevestigen. Kan Acantus mij hierbij helpen?

De energiecoach kan u helpen met het aanbrengen van producten. U kunt dan het beste kiezen voor een bezoek van de energiecoach én een bespaarpakket.

In mijn bespaarpakket zit een bespaarboekje en een meterstandenkaart. Wat kan ik hier mee?

Het bespaarboekje en de meterstandenkaart zijn een handige manier om kennis te maken met energie besparen en om zelf uw meterstanden bij te houden. Wilt u hulp bij het bijhouden of invullen ervan? De energiecoach kan u helpen, geheel kosteloos. U vraagt een gratis energiecoach aan via Energiecoach of bespaarpakket aanvragen

Zo simpel als vast

In de provincie Groningen wordt voorlichting gegeven over de mogelijkheden om energie te besparen. Dit gebeurt onder de noemer "zo simpel als wat". Acantus ondersteunt deze campagne. Op de centrale website www.zosimpelalswat.nl vindt u informatie. Als u een bespaarpakket wilt of een bezoek van een energiecoach wilt aanvragen, kunt u dit doen door aan te geven in welke gemeente u woont en aan te geven dat u een woning van Acantus huurt. U komt dan terecht op de actiepagina van Acantus.

Extra maatregelen gewenst

De bewoner heeft een gesprek gehad en tijdens het gesprek signaleert de energiecoach dat er ook maatregelen nodig zijn die buiten dit project liggen. Als uit het bezoek met de energiecoach blijkt dat de woning eigenlijk meer (grotere) maatregelen nodig heeft (bijvoorbeeld extra isolatie, HR+++ glas, etc.) dan geeft de energiecoach dat door aan de projectorganisatie. De energiecoach heeft hiervoor een inventarisatielijst.

Ik heb geen brief ontvangen om te kunnen profiteren van een energiecoach of een energiebespaarpakket. Kan ik mij hier ook voor aanmelden?

Algemeen

Voor wie is dit?

Acantus wil bewoners graag helpen met besparen en biedt daarvoor een gratis en gemakkelijke oplossing. We hebben een selectie gemaakt van woningen. Wij denken dat de bewoners van deze huizen het meeste kunnen profiteren van een energiecoach of bespaarpakket. Heeft u geen brief ontvangen, maar wilt u wel een afspraak met een energiecoach of bespaarpakket? Dat kan. Vul dan het formulier in Energiecoach of bespaarpakket aanvragen. De energiecoach neemt dan contact met u op.

Waarom krijgen niet alle huurders een brief?

We hebben een selectie gemaakt van woningen. Wij denken dat de bewoners van deze huizen het meeste kunnen profiteren van een energiecoach of bespaarpakket. Heeft u geen brief ontvangen, maar wilt u wel een afspraak met een energiecoach of bespaarpakket? Dat kan. Vul dan het formulier in Energiecoach of bespaarpakket aanvragen. De energiecoach neemt dan contact met u op.

Ik heb geen brief, mijn buren wel. Ik wil ook graag een afspraak met een energiecoach of een bespaarpakket.

Heeft u geen brief ontvangen, maar wilt u wel een afspraak met een energiecoach of bespaarpakket? Dat kan. Vul dan het formulier in Energiecoach of bespaarpakket aanvragen. De energiecoach neemt dan contact met u op.

Wat heb ik aan het energiebespaarpakket?

In het bespaarpakket zitten energiebesparende maatregelen die zorgen voor lagere energiekosten, een beter milieu en verhogen het comfort in uw woning.

Wat doet de energiecoach?

De energiecoach bekijkt samen met u waar bespaarmogelijkheden liggen. Hij geeft tips om energiezuiniger te wonen en te besparen op uw energierekening. Ook laat hij zien waar en hoe u het beste kunt beginnen. De energiecoach is onafhankelijk en niet-commercieel. Hij geeft informatie over energiebesparende maatregelen, maar verkoopt geen producten. Hij kan u wel helpen met het aanbrengen van bespaarproducten en neemt ook een gratis energiebespaarpakket voor u mee.

Hoe lang duurt een gesprek?

Het gesprek duurt ongeveer een uur.

Ik wil graag een afspraak met de energiecoach. Hoe kan ik een afspraak maken?

U kunt gemakkelijk een afspraak maken met de energiecoach. Vul het formulier in Energiecoach of bespaarpakket aanvragen. De energiecoach neemt dan contact met u op.

Is het gratis?

Het bezoek van de energiecoach is gratis. De energiecoach is onafhankelijk en niet-commercieel. Hij geeft informatie over energiebesparende maatregelen, maar verkoopt geen producten. Hij kan u wel helpen met het aanbrengen van producten en neemt ook een gratis energiebespaarpakket voor u mee.

Is het vrijblijvend?

Het bezoek van de energiecoach is geheel vrijblijvend. De energiecoach is onafhankelijk en niet-commercieel. Hij geeft informatie over energiebesparende maatregelen, maar verkoopt geen producten. Hij kan u wel helpen met het aanbrengen van producten.

Moet ik me voorbereiden?

Om een goed inzicht te krijgen in uw huidige energieverbruik is het handig als u uw jaarafrekening bij de hand heeft. Verder hoeft u niets te doen.

Ik wil de afspraak met de energiecoach graag verplaatsen.

U heeft per mail een bevestiging ontvangen. U kunt via een antwoord op de bevestigingsmail laten weten dat u de afspraak wilt verplaatsen.   

Ik heb nog geen afspraak, maar wel het formulier ingevuld. Wanneer hoor ik iets?

De energiecoach neemt binnen 3 werkdagen contact met u op.

Ik wil graag ook energiecoach worden. Kan dat?

Dat kan zeker! Als u anderen wilt helpen met energie besparen, dan is dit uw kans! Wij zijn op zoek naar enthousiaste bewoners die aan de slag willen als energiecoach. U krijgt dan een opleiding en daarna kunt u op pad. U laat andere huurders zien welke maatregelen er zijn en biedt hen, naast een gezellig gesprek, zo de mogelijkheid om tot honderden euro’s per jaar te besparen op hun energierekening. Wilt u zich aanmelden? Vul dan het contactformulier in en geef daarbij aan dat u energiecoach wilt worden Energiecoach of bespaarpakket aanvragen

Gaat de huur omhoog?

Nee, uw huur gaat niet omhoog omdat u energie gaat besparen. De opbrengst van de besparing is voor u. U kunt misschien wel tot € 200,- per jaar besparen op uw energierekening als u de juiste maatregelen neemt. Kleine aanpassingen met een groot effect! We helpen u hierbij om dit gratis en gemakkelijk te doen.

Moet ik hierna wel betalen?

Het bezoek van de energiecoach is gratis en vrijblijvend. Het bespaarpakket is ook gratis en vrijblijvend. De opbrengst van de besparing is voor u. U kunt misschien wel tot € 200,- per jaar besparen op uw energierekening als u de juiste maatregelen neemt. Kleine aanpassingen met een groot effect! We helpen u hierbij om dit gratis en gemakkelijk te doen.

Hoeveel ga ik besparen?

Hoeveel u kunt besparen, verschilt per huishouden. Heeft u bijvoorbeeld een gezin en huisdieren of woont u alleen? Let u nu al op uw energieverbruik of nog nauwelijks? De energiecoach loopt met je door het huis en bekijkt waar uw bespaarmogelijkheden liggen. Hij geeft tips om energiezuiniger te wonen. Hij laat zien waar en hoe u het beste kunt beginnen. De energiecoach is onafhankelijk en niet-commercieel. Hij geeft informatie over energiebesparende maatregelen, maar verkoopt geen producten. Hij kan u wel helpen met het aanbrengen van producten.

Ik kan de producten niet bevestigen. Kan Acantus mij hierbij helpen?

De energiecoach kan u helpen met het aanbrengen van producten. U kunt dan het beste kiezen voor een bezoek van de energiecoach én een bespaarpakket.

In mijn bespaarpakket zit een bespaarboekje en een meterstandenkaart. Wat kan ik hier mee?

Het bespaarboekje en de meterstandenkaart zijn een handige manier om kennis te maken met energie besparen en om zelf uw meterstanden bij te houden. Wilt u hulp bij het bijhouden of invullen ervan? De energiecoach kan u helpen, geheel kosteloos. U vraagt een gratis energiecoach aan via Energiecoach of bespaarpakket aanvragen

Ik heb een energiebespaarpakket aangevraagd. Waar kan ik mijn pakket ophalen?

Algemeen

Bedankt voor uw aanvraag!

U heeft een energiebespaarpakket aangevraagd. Deze staat vanaf vandaag voor u klaar. Hieronder ziet u verschillende mogelijkheden per gemeente waar u uw pakket kunt ophalen. Bewoners die een pakket afhalen krijgen een automatische mail met daarin adressen waar men pakketten kunnen afhalen. Neem deze ontvangstbevestiging van de aanvraag mee naar de afhaallocatie. U kunt deze uitprinten of via uw telefoon laten zien. Daarna ontvangt u uw pakket en kunt u starten met besparen.

Woont u in de gemeente Veendam?

Er zijn 2 mogelijkheden:
1.) U kunt uw pakket afhalen bij de balie van Acantus in Veendam:
Dagen en tijden: Iedere werkdag zijn we aanwezig van 8.00 tot 12.30 uur
Adres: Aquapark 7, Veendam

2.) U kunt uw pakket afhalen bij de buurtwoning van Acantus in Veendam:
Dagen en tijden: Iedere woensdag zijn we aanwezig van 14.00 tot 16.00 uur
Adres: Vredenrustlaan 78, Veendam

Woont u in de gemeente Pekela?
U kunt uw pakket afhalen bij de buurtwoning van Acantus in Oude Pekela:
Dagen en tijden: Iedere maandag zijn we aanwezig van 10.00 tot 12.00 uur
Adres: Willem de Zwijgerlaan 2, Oude Pekela

Woont u in de gemeente Oldambt?
U kunt uw pakket afhalen bij de inlooplocatie van Acantus in Winschoten:
Dagen en tijden: iedere maandag van 15:00 tot 16:30 uur
Adres: Willem de Zwijgerlaan 95, Winschoten (Steunstee)

Woont u in de gemeente Westerwolde?
De buurtconcierge komt uw pakket thuis brengen. Hij is regelmatig in uw dorp/wijk aanwezig.

Vanaf 1 maart 2022 kunnen bewoners de pakketten zelf afhalen:

Bellingwolde: Bij de Steunstee Reidersingel 29-31 op woensdag en donderdag van 09:00 tot 11:00 uur.

Vlagtwedde: Bij de Steunstee Doctor P. Rinsemastraat 7 op woensdag en donderdag van 09:00 tot 11:00 uur.

Sellingen: Bij de Steunstee Korteweg 2D op dinsdag en dinderdag van 09:00 tot 11:00 uur.

Ter Apel: Bij de Steunstee Dr. Bekenkampstraat 37 op iedere woensdag van 10:00 tot 12:00 uur.

Woont u in de gemeente Eemsdelta?
U kunt uw pakket afhalen bij het Informatiepunt Thuis in Delfzijl in Delfzijl:
Dagen en tijden: Iedere dinsdag zijn we aanwezig van 13.00 tot 16.00 uur
Adres: Ede Staalstraat 5, Delfzijl

Mag ik een petroleumkachel gebruiken?

Algemeen

Petroleumkachels en andere open verbrandingstoestellen zijn gevaarlijk. Het risico op een koolmonoxidevergiftiging is heel erg groot. Van zo’n vergiftiging wordt u heel erg ziek en u kunt zelfs overlijden. We raden het u dan ook met klem af om op deze manier uw huis te verwarmen. Doet u dit wel? Zorg dan dat u altijd goed ventileert en een koolmonoxidemelder plaatst in de ruimte die u op deze manier verwarmt.


 

Mag ik een houtkachel of pelletkachel plaatsen?

Algemeen

U mag geen houtkachel of pelletkachel plaatsen. Dit staat ook in onze algemene huurvoorwaarden. Het plaatsen van een houtkachel is erg gevaarlijk. Dit komt omdat de rookkanalen in onze huizen hier niet geschikt voor zijn. Het risico op een koolmonoxidevergiftiging is heel erg groot bij beide kachels. Van zo’n vergiftiging wordt u heel erg ziek en u kunt zelfs overlijden. Heeft u toch een hout- of pelletkachel geplaatst? Dan moet u op eigen kosten de kachel verwijderen

Mag ik een elektrische kachel of infraroodpanelen gebruiken?

Algemeen

Dat mag altijd. Kijk wel goed hoeveel energie de elektrische kachel gebruikt.  Hoe ouder de kachel is, hoe meer elektriciteit deze verbruikt.

Waarom is ventileren belangrijk? Dan lopen mijn stookkosten toch nog verder op?

Algemeen

Vocht kan zorgen voor schimmel. Door dagelijks te ventileren krijgt schimmel minder kans. Daarnaast neemt  vochtige lucht minder warmte op dan droge lucht. Door te ventileren verlaat vochtige lucht uw huis en komt droge (buiten)lucht binnen. Zo houdt u uw woning beter en zuiniger warm.