Energie besparen

Acantus heeft energie (besparing) en duurzaamheid hoog op de agenda staan. Maar u kunt hier zelf natuurlijk ook een steentje aan bijdragen. Bent u zuinig met energie? Dan bent u niet alleen goed bezig voor het milieu, maar scheelt dit ook nog eens in uw portemonnee! Als u weet waar u op moet letten, kunt u heel wat energie, en dus geld, besparen. Wij geven u graag enkele tips.

Waterbesparende maatregelen

U kunt veel water besparen in de keuken en badkamer door het gebruik van:

  • een waterbesparende douchekop. Deze bezuinigt op water maar niet op comfort;
  • een doorstroombegrenzer. Deze bezuinigt op water uit de kraan maar niet op comfort;
  • een spaarknop te zetten op een bestaande stortbak. Zo spoelt er minder water door het toilet;

Daarnaast kunt u ook met uw wasmachine veel energie en water besparen. Dit kunt u doen door op een zo laag mogelijke temperatuur, met een kort programma en alleen als de wasmachine helemaal vol is, te wassen.

Slim verwarmen

Als u de verwarming een graadje lager zet, bespaart u gemiddeld zeven procent op uw energieverbruik. Bent u gewend om het bijvoorbeeld 21 graden of meer in uw woning te hebben? Misschien vindt u 20 graden nog steeds comfortabel. U kunt zo jaarlijks tientallen euro's besparen.

Gaat u slapen of een tijdje weg van huis? Zet de verwarming dan op 15 graden. De verwarming verbruikt dan minder energie, maar hij staat niet zo laag dat het extra energie kost om weer op te warmen tot de gewenste temperatuur.

Verlichting

Om uw woning te verlichten, kunt u beter spaarlampen, of led-lampen, gebruiken dan gloeilampen. Ze geven net zoveel licht, maar gebruiken minder energie. Om nog meer energie te besparen, laat u geen verlichting branden in ruimtes waar u niet bent.

Naden en kieren dichten

Heeft u last van tocht? Misschien zet u dan de verwarming hoger. Toch adviseren wij u om kieren en naden te dichten met tochtstrips en ander materiaal. Deze investering is effectiever en een stuk goedkoper dan het hoger zetten van de verwarming.

Apparaten niet op stand-by

Als u apparaten op stand-by laat staan, verbruiken ze nog steeds energie. U kunt gemakkelijk energie besparen door ze helemaal uit te zetten. Ook verlaagt u hiermee de kans op het ontstaan van brand in de woning.