Een versterkt en energiezuinig huis

"Ik vond het een avontuur op zich"

Het huis van Henrike Bijlsma werd dit voorjaar versterkt. Samen met haar man en kinderen Jens (9) en Anniek (3) logeerde zij twee maanden in een vakantiepark in de buurt.

Henrike Bijlsma

Een echt avontuur", zo beschrijft Henrike het project van begin tot eind. Vanaf 2007 huren Henrike en haar gezin een huis aan de Oosterlaan in Holwierde. "We woonden eerst in een huisje hier schuin tegenover. Toen we Jens kregen, woonde in dit huis een vriend van ons. Hij had behoefte aan een wat kleiner huis en wilde graag ruilen. Zo zijn we hier terechtgekomen."

Het juiste moment
"Het project kwam precies op het juiste moment. We wilden het liefst een huis kopen, maar vanwege ons werk was dit niet echt een optie. Allebei hebben we flexibele contracten en daardoor zaten we voor ons gevoel klem in dit huis. In dit huis was veel achterstallig onderhoud. Het tochtte enorm en we betaalden een hoog voorschotbedrag voor energie. Toen het nieuws kwam dat ons huis zou worden versterkt en verbeterd, waren we natuurlijk erg blij."

Geen routine 
Tot nu toe (juni 2016) zijn er 40 woningen van Acantus versterkt. Dat maakt het volgens Henrike ook nog eens extra bijzonder om aan dit project mee te werken. "Je bent proefkonijn, maar als je als 1500ste aan de beurt bent, dan is alles zo routine. Nu weet niemand nog precies waar je allemaal tegenaan loopt. Waar wij tegenaan gelopen zijn, daar kan een ander ook weer wat mee."

Eén druk op de knop 
Bij het versterken van de woningen om de veiligheid te vergroten tijdens een aardbeving, zijn de woningen direct Nul op de Meter gemaakt. Nul op de meter houdt in dat een huis net zoveel energie opwekt als een gemiddeld gezin verbruikt. Bij de huizen van Acantus zijn waar nodig ook de badkamer, de keuken en het toilet vernieuwd. Nu het huis zo goed als klaar is, is er een hoop veranderd voor Henrike en haar gezin. "Soms kijk ik door het raam om te kijken of de bouwvakkers er nog wel zijn. Die hoor je nu niet meer door de goede isolatie. Verder is het hele systeem natuurlijk anders. Door alle installaties en de goede isolatie, mogen de ramen nauwelijks nog open. Dat is even wennen, maar ons huis was met het warme weer wel lekker koel. Nu de ramen niet meer open kunnen, maken we gebruik van een ventilatiesysteem. Wat ik daar zo gaaf aan vind, is dat je na het douchen op een knop kan drukken en je douche wordt gedroogd."

Eén groot avontuur 
Henkrike zou het zo over doen. "Het duurde lang, maar het was zeker de moeite waard. Ik vond het een avontuur op zich. Er gebeurt van alles. Het is echt een doorbreking van je dagelijkse beslommeringen. Het is super als je tijdens het project langsrijdt en de vorderingen ziet, bijvoorbeeld dat het dak er weer op zit.

Lees het complete online jaarbericht van Acantus.