Opbrengsten en besparingen

Veel gevraagd over Opbrengsten en besparingen

Hoe werken zonnepanelen en het terugleveren?

  • Zonnepanelen zetten (zon)licht om in stroom. Ze beginnen stroom te produceren zodra het licht wordt. Dus ook op bewolkte dagen. Op zonnige dagen wekken ze wel meer stroom op.
  • De zonnestroom wordt direct gebruikt in de woning. Produceren de zonnepanelen meer stroom dan op dat moment nodig is, dan wordt het overschot aan het elektriciteitsnet geleverd. De stroom die in het donker ('s avonds en 's nachts) wordt verbruikt, wordt weer van het net afgenomen. Zo werkt het net als een soort accu. 
  • Het energiebedrijf verrekent de terug geleverde stroom met de energierekening (incl. BTW en energiebelasting). Zo krijgt de bewoner voor eigen stroom dezelfde prijs als de stroom die afgenomen wordt. Dat wordt salderen genoemd. 

Hoeveel stroom wekken de zonnepanelen op?

De opbrengt van een installatie met acht zonnepanelen levert afhankelijk van de hoeveelheid zonne-uren ongeveer 1700 kWh op. 

Loopt de opbrengt terug na een aantal jaren?

Gemiddeld lopen de prestaties van de panelen 0,5% per jaar terug. Dus na tien jaar resteert 95% van de opbrengsten en na 20 jaar 90%. 

Kan mijn voorschotsbedrag direct omlaag?

Op dit moment betaalt u een voorschot per maand aan uw energieleverancier. Dit voorschotbedrag gaat niet automatisch omlaag. Samen met uw energiebedrijf kunt u uw maandelijkse voorschot verlagen. Bij de grote energiebedrijven (Nuon, Eneco, Essent, Greenchoice, Oxxio) kunt u dit zelf regelen via uw online dossier (via de website beschikbaar) of u kunt telefonisch contact opnemen. Wij adviseren u om altijd contact op te nemen met uw energieleverancier over het verlagen van uw maandelijkse voorschotbedrag.

Het energiebedrijf is overigens niet verplicht het voorschot om laag te brengen. In het slechtste geval, merkt u dus pas bij de jaarafrekening (rond maart) het effect van de zonnepanelen. U krijgt dan een lagere nota (als u niet veel meer elektra of gas bent gaan verbruiken) en het voorschotbedrag wordt aangepast.

 

Wat betekenen zonnepanelen voor mijn huurtoeslag?

De huurverhoging als gevolg van de plaatsing van zonnepanelen, komt ook in aanmerking voor huurtoeslag. Uw voordeel is daarmee nog groter.