Zelf klussen

Voor veranderingen, genaamd: Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZAV), die gemakkelijk weer ongedaan te maken zijn, heeft u geen toestemming nodig.

Denkt u bijvoorbeeld aan het vervangen van behang of het verplaatsen van losstaande kasten. Maar wat als u een muur wilt uitbreken of een tweede toilet wilt installeren? Dat zijn veranderingen die ingrijpender zijn. Daarvoor heeft u toestemming nodig. Ook bepalen wij of de verandering permanent mag blijven zitten en of u een vergoeding krijgt als u gaat verhuizen.

Richtlijnen

 • voor bepaalde veranderingen is een vergunning van de gemeente nodig;-de verandering die u wilt realiseren moet veilig zijn;
 • als u aanpassingen wilt aanbrengen aan gas en/of elektrische installaties, dan ontvangen wij een keuringsrapport van u. Hieruit moet blijken dat de aanpassing voldoet aan de wettelijke eisen;
 • elke verandering moet voldoen aan de gemeentelijke verordening en aan regels van nutsbedrijven en brandweer;
 • de verandering mag geen overlast of hinder veroorzaken voor omwonenden.

Asbest

Asbest is een materiaal dat in bijna alle woningen die tussen 1945 en 1994 gebouwd zijn, verwerkt kan zijn. De meeste woningen van Acantus zijn vóór 1994 gebouwd, waardoor in veel van deze woningen asbest is verwerkt. Neem daarom, voor uw eigen veiligheid, altijd contact op met Acantus als:

 • u gaat klussen in een woning die gebouwd is voor 1994;
 • u denkt dat u asbesthoudend materiaal in huis heeft;
 • u iets wilt overschilderen waarvan u vermoedt dat het asbest is.
Wat moet u niet doen?
 • Verzaag, schuur, breek, boor of sloop nooit zelf asbest. Dat is zelfs strafbaar!
 • Ga niet alvast schuren, bel Acantus eerst.
 • Verwijder nooit zomaar zelf asbest, ook geen vloerzeil of golfplaat.
 • Heeft u een oud (gemaakt vóór de jaren ‘80) huishoudelijk apparaat in huis? Zoek contact met de fabrikant en vraag of er asbest in verwerkt is.

Hoe werkt het?

U vraagt bij een verandering aan uw woning eerst toestemming aan. U doet dit door het formulier op de volgende pagina in te vullen. Eén van onze medewerkers neemt na ontvangst van het formulier contact met u op om de mogelijkheden en de voorwaarden te bespreken. In veel gevallen maakt hij met u een afspraak om de situatie te bekijken en u bouwtechnisch advies te geven.

Reparatieverzoek
Is er iets stuk in uw woning? Meld het ons. Wij herstellen gebreken graag snel en goed. Meestal zijn de kosten voor onze rekening.

Spoed
Soms is er spoed bij een reparatie. Bijvoorbeeld wanneer de riolering verstopt is, bij een water- of gaslek of wanneer de centrale verwarming is uitgevallen midden in de winter. Is het noodzakelijk dat wij dezelfde dag nog actie ondernemen? Belt u dan met 0900 - 8400. Via dit nummer zijn wij 24 uur per dag bereikbaar, ook in het weekend en op feestdagen.

Geen spoed
Reparatieverzoeken die niet spoedeisend zijn kunt u online indienen. Start het proces op de volgende pagina. U kunt de reparatie vaak ook zelf al plannen zodat u weet wanneer de monteur langskomt om de reparatie uit te voeren.

Gerelateerde vragen

Voor welke bouwwerken heb ik een omgevingsvergunning nodig?

Algemeen

Voor ingewikkelde bouwkundige klussen waarbij het uiterlijk van de woning behoorlijk verandert (denk aan aanleg uitrit/inrit, plaatsen serre ect.). Informeer bij uw gemeente of u een omgevingsvergunning nodig heeft voor de gewenste aanpassing. U kunt dit doen via de website omgevingsloket.nl.

Is er een omgevingsvergunning nodig? Stuur een kopie van de omgevingsvergunning samen met het aanvraagformulier 'Klussen in huis' aan ons op. De kosten van de vergunning(en) zijn voor uw rekening. U mag pas starten met de klus nadat u de vergunning heeft ontvangen. Als u geen toestemming krijgt van de gemeente, geven wij ook geen toestemming voor de klus.

Meer over dit onderwerp

Wat als ik vergeten ben om toestemming te vragen voor een aanpassing?

Algemeen

Het is noodzakelijk om altijd toestemming te vragen wanneer dit nodig is, kijk hiervoor in de kluslijst. Staat de aanpassing die je hebt gedaan er niet in, dan is er altijd toestemming nodig. Vraag alsnog toestemming aan bij Acantus.

Onderhouden jullie de aanpassingen die ik zelf in mijn woning gedaan heb?

Algemeen

U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhouden en eventueel vervangen van de door u zelf aangebrachte aanpassingen.

Meer over dit onderwerp

Wanneer moet ik een vakman inschakelen voor een klus?

Algemeen

U bent er zelf verantwoordelijk voor dat alle aanpassingen in de woning deugdelijk gebeuren. Indien dat niet het geval is, dan kunnen wij u vragen de aanpassing weer te verwijderen. U kunt zelf bepalen of u hiervoor een erkend bedrijf inschakelt.

Gaat het om aanpassingen aan de installaties in de woning zoals de cv-, elektra- en gasinstallatie, waterleiding en riolering, dan moet dit door een erkende installateur gebeuren. Bij wijzigingen in de installaties van gas of elektra hebben wij een keuringsrapport nodig. Heeft u deze niet, dan kunnen wij een controle uitvoeren. Wanneer de aanpassingen ondeugdelijk zijn, dan worden deze op uw kosten weer hersteld.

Voordat u een aanpassing laat uitvoeren moet u toestemming aanvragen. Gebruik hiervoor het aanvraagformulier 'Klussen in huis'.

Meer over dit onderwerp